021-65612535
سبد خرید 0
« بازگشت به لیست مقالات | یکشنبه 9 آبان 1400 در ساعت 36 : 10 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

کاربرد باسکول در صنایع مختلف

 

کاربرد باسکول های دیجیتالی، جاده ایی، صنعتی و انواع آن در صنعت بر هیچ کس پوشیده نمی باشد و در نظر داشته تا با بهترین و با کیفیت ترین شان آشنا شوید.
انواع باسکول های دیجیتالی درسایت باسکول نیکو عرضه و پشتیبانی می شود.

باسکول چیست؟

باسکول وسیله‌ای است که از آن برای وزن کردن اجسام سنگین استفاده می‌شود. اندازه‌گیری در باسکول‌های قدیمی به صورت مکانیکی صورت می‌گرفت اما در یاسکول‌های امروزی قطعاتی الکترونیکی با نام حسگر وزن یا لودسل این وظیفه را بر عهده دارند. باسکول‌های جدید دارای یک سیستم کامپیوتری هستند که اطلاعات ارسال شده از سوی لودسل را به کمیت وزن تبدیل می‌نماید.
کمیت وزن در واقع به صورت دیجیتالی یا اعداد و ارقام دیجیت شده به رویت کاربران در می آید.
این باسکول ها در واقع به دلیل بخش مکانیکی(صفحات پلاتفرم) و بخش الکترونیکی (لودسل ها) گاهی نیمه الکترونیک نیز نامیده می شوند.
انواع باسکول های ذکر شده در بالا، از داخل سوپر ها و میوه فروشی ها تا کارخانجات پتروشیمی، تولید نفت و گاز و همینطور بنادر و گمرکات کاربرد فراوان دارند.

 باسکول چیست و انواع آن کدام است؟


باسکول معمولا به ترازویی گفته می‌شود که وزن‌های بالاتر از ۷۰ کیلوگرم را توزین می‌کند.

باسکول‌ها به لحاظ سیستم عملکرد و نوع کارکردشان به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. این وسایل پرکاربرد بر اساس سیستم عملکرد به دو دسته دیجیتال و قپان تقسیم‌بندی می‌شوند. باسکول قپان به باسکول‌های سنگی قدیمی گفته می‌شود که به صورت دستی کار می‌کردند و نه تنها کار کردن با آن بسیار سخت بود بلکه میزان دقت آن نیز پایین بود و درصد خطای آنها در برخی مواقع تا چند کیلوگرم بود. نام دیگر باسکول قپان باسکول مکانیکی و یا باسکول دستی است و به این نام‌ها نیز شناخته شده است. باسکول دیجیتال باسکول‌های امروزی هستند که سازوکار آنها هوشمندانه است و با کمک جریان برق کار می‌کنند. سنسورهای هوشمند این نوع از باسکول‌ها به شما اجازه می‌دهد تا اوزان بیش از یک تن را با خطای کمتر از یک کیلوگرم محاسبه کنید و کار خود را با دقت بیشتری انجام دهید به همین دلیل اگر صاحب کسب و کاری هستید که دقت کار برای شما خیلی مهم است، خرید باسکول دیجیتالی را برای شما پیشنهاد می‌کنیم. تنها مزیت باسکول قپان نسبت به باسکول دیجیتال این است که راه‌اندازی آن نیازمند هیچ انرژی نیست و به راحتی می‌شود با آن کار کرد در مقابل باسکول دیجیتال شاید برای راه‌اندازی نیازمند انرژی الکتریسیته باشد ولی مزایای زیادی نسبت به باسکول دستی دارد.

انواع باسکول به لحاظ نوع کارکرد

باسکول‌ها به لحاظ نوع کارکردشان به چندین دسته مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند که انواع مختلف آن عبارت‌اند از باسکول صنعتی و فروشگاهی، باسکول نفرکش و باشگاهی، باسکول آویز، باسکول جاده‌ای، باسکول قپان، باسکول پالت، باسکول دامکش، باسکول لاشه‌کش و باسکول بیمارستانی یا پزشکی که هر کدام از این ها بسته به موقعیت و نوع کارکردشان استفاده‌های متنوعی دارند و می‌توانند طیف گسترده‌ای از نیازهای کاربران را رفع نمایند. باسکول صنعتی هم مصرف صنعتی دارد و هم فروشگاهی و به خاطر لزوم اندازه‌گیری دقیق محصولات صنعتی و فروشگاهی دارای دقت بالایی هستند. باسکول صنعتی یا فروشگاهی معمولا خاصیت ضد آب دارند و در کسب و کارهای مرتبط با شیلات کاربرد بسیاری دارند. انواع باسکول صنعتی مجهز به چاپگر برای ثبت اطلاعات توزین می‌باشند.
باسکول‌ نفرکش و باشگاهی بیشتر برای توزین افراد در باشگاه‌های و جاهای دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. باسکول نفرکش به دلیل اینکه وزن افراد را می‌سنجد معمولا بسیار دقیق است و یک علمک هستند که در برخی موارد مجهز به قد سنج نیز هست باسکول نفرکش معمولا بسیار محکم ساخته می‌شود زیرا در باشگاه‌ها، بیمارستان‌ها، مطب پزشکان و... مورد استفاده طیف گسترده‌ای از افراد قرار می‌گیرد.

باسکول آویز نوعی دیگر از انواع باسکول صنعتی دیجیتال است که قابل حمل بوده و اغلب در یک جای ثابت و به صورت عمودی نصب می‌شود. دقت، سرعت و ظرفیت توزین در انواع باسکول آویز اغلب هیچ تفاوتی با سایر انواع باسکول ندارد و تنها برخی از امکانات باسکول آویز با آنها متفاوت است. باسکول آویز چاپگر ندارد و تنها توانایی سنجش جرم مواد را دارد. برخی از انواع باسکول دیجیتال حتی به ۱۰ تن هم می‌رسد و این ظرفیت بسیار خوبی برای یک باسکول آویز است. بدنه انواع باسکول آویز از فلز سخت و مقاوم در برابر فشار و ضربه ساخته می‌شود. خرید باسکول دیجیتالی آویز می‌تواند تمامی نیازهای صنعتی شما را برآورده کند.
یکی دیگر از انواع باکسول صنعتی، نوع جاده‌ای آن است. باسکول جاده‌ای بزرگترین باسکول در میان انواع مختلف ترازو و باسکول است. نصب باسکول جاده‌ای نیازمند طی فرآیند ویژه‌ای است که علت اصلی آن بزرگ بودن دستگاه باسکول جاده ای است. البته سنگین بودن باسکول جاده‌ای نیز در این مساله موثر بوده است. باسکول‌های جاده‌ای دارای اتاق فرمانی با فاصله از خود دستگاه هستند تا امنیت اپراتور حفظ شود. عمده این دستگاه‌ها قابلیت این را دارند که وزن خالص دستگاه را بدون بار محاسبه کنند.
باسکول قپان هم نوع دیگری از انواع باسکول‌ صنعتی موجود در بازار است که به صورت دستی و از طریق سنگ جرم اجسام را می‌سنجد. باسکول قپان بیشتر در حوزه محصولات کشاورزی و دامپروری مورد استفاده قرار می‌گیرد. نوع دیگر باسکول، باسکول پالت است که برای توزین پالت‌های سنگین در مشاغل صنعتی کاربرد دارد.

چطور یک باسکول خوب برای کسب و کار خود پیدا کنیم

شما اگر اطلاعات کافی در مورد باسکول‌ها، انواع آنها و حتی برندها و شرکت‌های سازنده آنها نداریم به هیچ عنوان توصیه‌ای جهت خرید برای شما نداریم. قیمت باسکول صنعتی نسبت به نوع و مدل آن با همدیگر متفاوت است. برای اطلاع از آخرین قیمت باسکول صنعتی مدل دلخواه و خرید باسکول دیجیتالی صنعتی مورد نظر می‌توانید با کارشناسان باسکول نیکو تماس حاصل فرمایید تا شما را برای داشتن انتخابی بهتر راهنمایی کنند.

 کاربرد باسکول در صنایع مختلف : 

در صنایع پتروشیمی

(صنعت پتروشیمی بخشی از صنایع شیمیایی است که فراورده‌های شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید می‌کند. البته برخی از ترکیبات شیمیایی ساخته شده از نفت نیز از سایر سوخت های فسیلی مانند ذغال سنگ یا گاز طبیعی یا منابع تجدید پذیر مانند ذرت ، میوه خرما یا نیشکر به دست می آید امروزه فراورده‌های نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و غیره در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسائل نقلیه، نقش ارزنده‌ای دارد. فراورده‌های نفتی در تهیه سوخت موشک های هدایت کننده، فضانوردها و ماهواره‌ها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آن‌ها کاربرد اساسی دارد. مادهٔ اولیهٔ بیشتر داروها و حتی آنتی‌بیوتیک‌ها از ترکیبات نفتی مشتق می‌شود.دید کلی صنایع پتروشیمی، بخشی از صنایع شیمیایی است که فراورده‌های شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید می‌کند. تا پیش از وارد شدن نفت به مفهوم امروزی در زندگی انسان، مواد شیمیایی مورد نیاز، بر اثر تغییر و تبدیل صنایع گیاهی و جانوری به‌دست می‌آمد. اما در اوایل قرن بیستم نفت خام و گاز طبیعی به عنوان ماده اولیه برای تهیه بسیاری از ترکیبات مورد نیاز انسان، اهمیت حیاتی و روزافزونی پیدا کرده‌است.) صنایع پتروشیمی از آن دسته مواردی است که میزان وزن مواد اولیه ورودی آن و مواد تولید شده از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین در صنعت پتروشیمی باسکول نقش بسزایی دارد.

 

صنایع خودرو سازی :

صنایع خودروسازی شامل همه بخش‌های طراحی، توسعه، تولید، بازار و فروش لوازم نقلیه موتوری است. مجموعه شرکت‌ها و کارخانجاتی که در طراحی، ساخت، بازاریابی و فروش وسایل نقلیه موتوری دخیل هستند، بخشی از این صنعت هستند. در سال ۲۰۰۸، بیش از ۷۰ میلیون وسیله نقلیه موتوری که شامل خودروهای معمولی و خودروهای تجاری می‌شود در سراسر جهان تولید شده‌است.

در سال ۲۰۰۷، جمعاً (۷۱٫۹ میلیون) خودرو در جهان فروخته شد که:۲۲٫۹ میلیون در اروپا، ۲۱٫۴ میلیون در آسیا-اقیانوس آرام، ۱۹٫۴ میلیون در آمریکا و کانادا، ۴٫۴ میلیون در آمریکای لاتین، ۲٫۴ میلیون در خاورمیانه و ۱٫۴ میلیون در آفریقا بفروش رسید. هنگامی که بازار در آمریکا و ژاپن راکد بود، آسیا و آمریکای جنوبی بسیار رشد کردند و قدرتمند شدند. همچنین از بازارهای بزرگ روسیه، برزیل، هند و چین هم اینگونه بنظر می‌رسد که بسیار سریع رشد کرده‌اند.

در حدود ۲۵۰ میلیون وسیله نقلیه در کشور ایالات متحده استفاده می‌شود. بنابر آمار سال ۲۰۰۷، حدود ۸۰۶ میلیون خودرو و کامیونت در جهان وجود دارد و سالیانه بیش از ۲۶۰ میلیارد گالن بنزین و گازوییل مورد استفاده خودروها قرار می‌گیرد. این آمار بسرعت در حال افزایش است به ویژه در چین و هند. به عقیده برخی توسعه سامانه‌های ترابری شهری می‌تواند تا حدود بسیاری از مصرف بیش از حد انرژی بکاهد و در نتیجه تأثیرات بسیاری در سلامت افراد جامعه داشته باشد؛ اما با اینکه در این قسمت سرمایه‌گذاری بالایی انجام گرفته، کمتر شاهد خدمات‌دهی این بخش‌ها هستیم.

باسکول ها در مراحل ساخت و تولید در صنایع خودرو سازی کمک زیادی به طراحان و تولیدکنندگان می کنند.

صنایع غذایی :

 

صنعت غذایی  یک شبکه پیچیده و جهانی از مشاغل گوناگون است که بیشتر مواد غذایی مصرفی مردم جهان را تأمین می‌کند. عبارت «صنایع غذایی» مجموعه‌ای از فعالیت‌های صنعتی را شامل می‌شود که در تولید، پخش، تبدیل، تهیه، نگهداری، ترابری، صدور گواهینامه، فرآوری و بسته‌بندی مواد غذایی فعالیت دارند.

 

صنعت غذا امروزه بسیار گوناگون شده‌است و تولیدات آن از فعالیت‌های کوچک، سنتی و خانوادگی که بسیار پرمشغله هستند گرفته تا فرآیندهای صنعتی بزرگ، سرمایه‌بر و مکانیزه بسیار گسترده‌است. بسیاری از صنایع غذایی تقریباً به‌طور کامل به محصولات کشاورزی و دامپروری محلی یا ماهیگیری بستگی دارند.

 

یافتن راهی فراگیر برای پوشش دادن همه جنبه‌های تولید و فروش مواد غذایی چالش‌برانگیز است. سازمان استاندارد مواد غذایی انگلستان آن را به عنوان «همه صنعت غذا - از کشاورزی و تولید، بسته‌بندی و پخش مواد غذایی گرفته تا خرده فروشی و تهیه غذا» توصیف می‌کند.سازمان پژوهش‌های اقتصادی USDA برای توصیف همان مورد از اصطلاح نظام غذایی استفاده می‌کند و می‌گوید: "نظام غذایی ایالات متحده، شبکه پیچیده‌ای از کشاورزان و صنایعی است که به آن‌ها پیوند دارند. این پیوندها شامل سازندگان تجهیزات کشاورزی و مواد شیمیایی نیز می‌شود. این سامانه همچنین شامل صنایع بازاریابی غذایی است که مزارع را به مصرف‌کنندگان متصل می‌کند و شامل فرآوران مواد غذایی و فیبر، عمده‌فروشان، خرده‌فروشان و مؤسسات خدمات مواد غذایی است.صنایع غذایی شامل موارد زیر است:

 

  • کشاورزی: کشت محصولات کشاورزی، پرورش دام و غذاهای دریایی
  • تولید: محصولات شیمیایی کشاورزی، ساخت‌وساز کشاورزی، تجهیزات و ماشین‌آلات کشاورزی، تولید بذر و غیره
  • فرآوری مواد غذایی: تهیه محصولات تازه برای بازار و تولید محصولات غذایی آماده
  • بازاریابی: تبلیغ محصولات عمومی (به عنوان مثال شیر)، محصولات جدید، تبلیغات، پویش‌های بازاریابی، بسته‌بندی، روابط عمومی و غیره
  • عمده‌فروشی و توزیع مواد غذایی: تدارکات، ترابری، انبارداری
  • خدمات غذایی (شامل پذیرایی)
  • دکه بقالی، بازارهای کشاورزان، بازارهای عمومی و دیگر خرده فروشی‌ها
  • مقررات: قوانین و مقررات محلی، منطقه‌ای، ملی و بین‌المللی برای تولید و فروش مواد غذایی، از جمله کیفیت غذا، امنیت غذایی، ایمنی غذا، بازاریابی / تبلیغات و فعالیت‌های لابی‌گری در صنعت
  • تحصیلات: دانشگاهی، مشاوره‌ای، شغلی
  • تحقیق و توسعه: فناوری غذایی
  • خدمات مالی: اعتبار، بیمه

نقش باسکول در صنایع غذایی نسبت به دیگر صنایع بارزتر است. چرا که توزین مواد غذایی همواره اهمیت بالایی داشته است. از ابتدای تولید محصول تا تولیدنهایی محصول و عرضه آن به بازار و مصرف کننده می توان کاربرد باسکول را عینا مشاهده کرد.محاسبه وزن مواد غذایی در زمان تولید ، بسته بندی ، فروش آن برای ما اهمیت دارد.

 

صنایع دام و طیور:

صنعت خوراك دام، طیور و آبزیان با ظرفیت اسمی 23 میلیون تن تولید سالیانه می تواند در ارتقای تولید، اشتغال و ارزآوری نقش بسزایی داشته باشد؛ در حالی كه به گفته كارشناسان، اكنون این صنعت با 10 میلیون تن ظرفیت، یعنی 50 درصد توان خود كار می كند.
طبق آمارها، نیاز سالیانه كشور به انواع خوراك دام، طیور و آبزیان 19 میلیون تن است.
پارسال 9 میلیون و 896 هزار تن انواع خوراك در كشور تولید شد؛ از این میزان پنج میلیون و 645 هزار تن خوراك دام، سه میلیون و 960 هزار تن خوراك طیور و 291 هزار تن خوراك آبزیان بود.
صنعت خوراك دام، طیور و آبزیان كشور دارای 70 سال قدمت است. اكنون 645 واحد تولیدی در این زمینه فعالیت دارد و این صنعت توانسته است برای 399 دامپزشك، 492 متخصص تغذیه دام، دامپروری و علوم دامی، یك هزار و 100 تكنسین فنی و 12 هزار كارگر به طور مستقیم شغل ایجاد كند كه 89 درصد شاغلان را مردان و 11 درصد را بانوان تشكیل می‌دهند.
55 واحد تولیدی معادل 12 درصد خوراك دام، طیور و آبزیان را تولید می‌كنند كه به دلیل رعایت همه جوانب بهداشتی از اهمیت ویژه ای برخوردارند.
اكنون 98 درصد خوراك آماده دام كشور در كارخانه های خوراك دام، طیور و آبزیان و بخشی در واحدهای پرورشی تولید می شود و فقط 2 درصد آن وارداتی است.
گزارش ها نشان می دهد پارسال ارزش كنسانتره و خوراك كامل وارداتی بیش از 74 میلیون دلار بود.
پارسال صادرات خوراك آماده دام، طیور و آبزیان به بیش از 186 هزار تن با ارزش بیش از 74 میلیون دلار رسید كه نسبت به سال 1390 از نظر حجمی 139 درصد و از نظر ارزشی 135 درصد رشد داشت.

 

باسکول های صنعتی دارای مصارف مختلفی میباشند یکی از مصارف مهم در انتخاب نوع باسکول کاربردهای ان هاست باسکول های دامکش معمولا برای مصارف اندازه گیری وزن دام کاربرد دارند و بسیار دقت اندازه گیری بالا ودر حد ۵۰ گرم را دارا میباشند برای خرید اقدام نمایید.

باسکول دامکش یکی از انواع سیستم های توزین دیجیتال می باشد که در دامداری ها و دامپروری ها جهت توزین دام مورد استفاده قرار میگیرد این نوع باسکول دارای محفظه ی توزین با درب ورودی و خروجی است که به منظور ورود و خروج آسان تر دام مورد استفاده قرار میگیرد . اطراف این باسکول دارای محفظه ای می باشد که از خروج دام از باسکول جلوگیری میکند . بدنه ی مستحکم و مقاوم باسکول یکی از محاسن این دستگاه می باشد چرا که به دلیل حرکت های اضافه ی دام در صورت نداشتن مقاومت کافی ممکن است به دستگاه آسیب وارد گردد .

 

صنایع کشاورزی :

   ایران نخستین کشور دنیاست که در آن کشاورزی و زراعت آغاز گردیده‌است و انسان اولیه برای اولین بار در فلات ایران به کشت و آبیاری و پرورش دام مشغول شده‌است. در قرن اول پیش از میلاد ایرانی‌ها همه درختان میوه‌ای که در یونان کشت می‌شده (به استثنای زیتون) کشت می‌کرده‌اند. با هجوم اسکندر کشاورزی ایران رو به زوال گذاشت و بسیاری از مزارع از بین رفت و این وضع تا زمان به حکومت رسیدن اردشیر بابکان ادامه یافت. ساسانیان به بازسازی قنات‌ها و تشویق و گسترش کشاورزی، باغبانی و دامپروری پرداختند. پس از ساسانیان تا حمله مغول، کشاورزی ایران به تناوب دچار رکود (در زمان بنی امیه) و پیشرفت (در زمان بنی عباس و حکومتهای محلی) گردید.
      دانشمندان این سرزمین در خلال مطالعه درباره ویژگی دارویی گیاهان به امور کاملا فنی نیز می‌پرداختند و دستگاه‌هایی برای بهره برداری از آب تهیه دیدند که از آن جمله می‌توان چرخ چاه خودکار را نام برد.

      با وجود اینکه ایران کشور وسیعی است، رویهم‌رفته خاک ایران برای کشاورزی در ابعاد بزرگ آنچنان مناسب نیست. تنها ۱۲٪ از مساحت ایران یعنی کمتر از ۲۰۰ هزار کیلومتر مربع تحت عملیات کشاورزی می‌باشد. هنوز ۶۳٪ زمین‌های با ظرفیت کشت و زرع دست نخورده هستند. در ایران از ۵۰٪ تا ۶۰٪ ظرفیت و استعداد زمین‌هایی که تحت عملیات کشاورزی است (۱۸۵ هزار کیلومتر مربع) استفاده می‌گردد. در ایران هم زمین‌های نیاز به آبیاری و هم زمین‌های باران-سیر وجود دارد.

 

     صنایع ایران با وجود كادر مهندسي بسيار قوي ،‌تجهيزات توليدي تخصصي و انحصاري ، تعهد و التزام پرسنل و مديريت شركت به امر كيفيت و تحويل به موقع ، همكاري با توليد كنندگان معتبر داخلی ، وجود شبكه گسترده فروش و خدمات باعث گرديد اين شركت در مدت فعاليت چند ساله خود در زمینه های زیر سر بلند از انجام كليه سفارشات در يافتي ، نامي نيك از تلاش صنعتگر ايراني در صنایع داخلی بر جاي بگذارد.

 

صنایع فلزی:

 

واهد و مدارک باستان‌شناسی این نکته را تأیید می‌کند که شمال و مرکز ایران جزو قدیمی‌ترین مراکز صنایع فلزکاری جهان بوده‌است. مشخص است که بشر تنها در سرزمینی می‌توانست به سودمندی فلز پی ببرد که در آن فلزات و کانی‌های آنها وجود داشته‌باشد. ایران از لحاظ طبیعی دارای ذخایر بزرگی از کانی‌هاست. رشته کوه‌هایی که از توروس در ترکیه تا کرانه‌های جنوبی دریای مازندران کشیده می‌شد سرشار از انواع کانی‌ها و سوخت بود و دانش فلزکاری از آنجا به مراکز دیگر در آسیا، افریقا و اروپا گسترش یافت.

مس

     در اوایل هزارهٔ چهارم پیش از مسیح، مس مصرف عمومی یافت و برای ساختن پیکان، درفش، سنجاق جامه و جواهرات آنرا چکش کاری می‌کردند ولی در نیمهٔ دوم هزارهٔ مزبور تغییر قابل ملاحظه‌ای در تکنولوژی فلزات پدید آمد. در این دوره مس را با گداختن آن از کانی جدا کرده و به اشکال مختلف می‌ریختند. اسناد آشوری دلالت دارد به اینکه ایرانیان سنگ مس گوگردی خود را در کوره‌هایی به ارتفاع ۲ متر تشویه می‌کردند در صورتی که احیای آن در کوره‌های هوایی کوچک که قطر دهنهٔ آن در حدود ۲۲ و ارتفاع آن ۴۵ سانتیمتر بوده، انجام می‌شد.
      در نزدیکی انارک چند کورهٔ گداز مس ماقبل تاریخ در حالیکه در داخل بعضی از این کوره‌ها هنوز بقایای مس و سرباره باقی مانده‌بود، کشف شده‌است.

مفرغ

     مفرغ لرستان، موزه بریتانیا
از گورستان شوش، تپهٔ گیان و تپه گئوی ابزار مفرغی (برنز)و زینت‌آلات مفرغی و نقره‌ای بسیاری به دست می‌آید. ابزار مسی یافت شده از هزارهٔ چهارم پیش از مسیح دارای مقادیر مختلف طلا، نقره، ارسنیک، آنتیموان، آهن، نیکل و قلع هستند. اما نمونه‌های پیدا شده، متعلق به ۲۵۰۰ سال پیش از مسیح به بعد نشان می‌دهد که مقدار قلع در مفرغ ۵ درصد است و این مقدار در مدت ۱۰۰۰ سال به ۱۰ درصد می‌رسد. می‌توان حدس زد که فلزکاران در آن موقع از گداختن سنگ‌های مس و قلع با هم دست کشیده و هر کدام از آنها را جداگانه ذوب می‌کردند بدین ترتیب آلیاژ دقیقی به دست می‌آوردند و جز به این طریق نمی‌توان علت وجود مقدار یکسان قلع را در آنها، توجیه کرد.
گذار از عصر سنگ به عصر مس بسیار تدریجی بود ولی در ایران عصر مفرغ در ۲۰۰۰ سال پیش از مسیح به خوبی پیشرفت کرده‌بود. چنین به نظر می‌رسد که بسیاری از اشیای مفرغی آن دوره، در قالب‌هایی از سنگ‌های نرم ریخته می‌شد بدین ترتیب که نیمی از آن شیئی در یک سنگ و نیم دیگرش در سنگ دیگر، کنده‌کاری شده‌بود. این قالب‌ها دارای مجرای فرار هوا و لولهٔ تغذیه بودند.

آهن

 بازسازی پوشش سپاهیان ایرانی در دوران ساسانی با ورود قوم آریایی که در هزارهٔ اول پیش از میلاد به ایران انجام گرفت افزایش استعمال آهن در آثار بجا مانده دیده می شود گرچه بطور قطعی نمی‌توان میان این دو امر رابطه‌ای برقرار کرد. جدول زیر زمان تقریبی پیدایش عصر آهن را در کشورهای مختلف نشان می‌دهد.


فولاد

 ایرانیان قدیم برای آهن ورزیده و فولاد آبپذیر کلمات جداگانه‌ای داشتند. آهن ورزیده را آهن و فولاد آبپذیر را در زبان کهن ایران پولاد می‌نامیدند. در گورستان تپه سیلک که محققاً می‌توان آن را متعلق به ۱۲۰۰ تا ۱۰۰۰ پیش از مسیح دانست، اشیای باستانی باارزشی کشف شده‌است. یکی از آنها شمشیری است که دست و قبضهٔ آن از مفرغ ساخته شده و یک تیغهٔ فولادی نازک، روی مفرغ، پرچ شده‌است. همچنین در این گورستان چنگک‌های فولادینی یافت شده که با استادی تمام چکش کاری شده‌است.یکی از فلزکاران روسیه شمشیرهای اصیل کهن ایرانی را با روش عکسبرداری میکروسکوپی تجزیه کرد و به این نتایج رسید که:

آنچه که در قرون وسطی با نام فولاد موج‌دار در اروپا رایج شد، در روسیه به نام ایرانی آن بولات یا پولاد معروف بود.
این نوع فولاد موج دار دارای سطح آبگونه‌ای شکیلی است که با بیشتر فولادهای ورقه‌ای مواج فرق دارد.
روس ها معتقدند که فولاد موج دار در هند اختراع شد و بعد به ایران آمد. اما این تحقیقات تفاوت ساخت فولاد ایرانی و فولاد هندی را مشخص می‌کند.
در سدهٔ سوم میلادی از گاهنامه کوکویائو چنین بر می‌آید که چین در زمان ساسانیان، فولاد را از ایران وارد می‌کرد. این کتاب به ویژه از خطوط مارپیچی که در رویهٔ فولاد ایرانی بود سخن می‌گوید از اینرو باید گفت که آهنی که از ایران وارد چین می‌شد، موج‌دار بوده‌است. این امر شک جوزف نیدهام محقق صنعت آهن و فولاد در چین را تبدیل به یقین کرد که فن موجدار کردن اگر از ووتز هند نباشد، از ایران پدید آمده‌است. فولاد پارتی یا ایرانی که رومی‌ها اغلب از آن سخن گفته‌اند پس از فولاد هند در دنیا اول بود. و امروز بر این باورند که این فولاد از راه قالگذاری صفحه‌های صاف آهن ورزیده با گرد زغال‌چوب در بوته‌ها ساخته می‌شد. این روش تولید بعدها به عربستان، بین‌النهرین و دمشق و بالاخره به شهر تولدو در اسپانیا که مرکز دانش و فنون اسلامی بود، نیز سرایت نمود.

برنج

  از برنج برای نخستین بار در زمان سارگن دوم (سدهٔ هشتم پیش از مسیح) یاد شده‌است. این نظریه وجود دارد که موسونیک‌ها یا مشکی‌ها، به عبری مشخ، که مردمی در آسیای صغیر بودند، آلیاژ مس آن را کشف و در زمان شاهنشاهی هخامنشی آن را در ایران متداول کردند. زوسیموس نویسندهٔ یونانی که در چهار صد سال پیش از میلاد به دنیا آمده‌است، با ساختن توتیا از کالامینآشنایی دارد. وی توتیا را آلیاژ ایرانی یا آلیاژ زرد می‌نامد و یک ایرانی افسانه‌ای به نام پایانیدوس (Papanidos) پسر سیتوس (Sitos)را مخترع آن می‌پندارد. 

طلا

 از آنجائیکه قسمت بیشتر طلاهایی که در گذشته روی آن کار شده‌است از ته نشست‌های رودخانه‌ها به دست آمده، فقط باید روش پالایش آن را ذکر کرد. برای فلزکاران ایرانی که در گداز مفرغ قرن‌های طولانی استاد بودند، گداز طلا دشوار نبوده‌است. روش پالایش طلا به وسیلهٔ قالگذاری بوده‌است. قالگذاری روشی است که به کمک سربی که به گداز افزوده می‌شود فلزات را از فلزات پست جدا می‌کنند سپس سرب و فلزات پست را اکسید می‌کنند. قرن ها در ایران این روش به کار می‌رفته‌است. در زمان‌های متأخرتر و حدود سدهٔ دوم قبل از میلاد روش پیشرفته‌تر کلروهی نیز در ایران شناخته شده‌بود. در این روش کلر با نقره ترکیب می‌شود و آن را از آلیاژ طلا و نقره‌ای که به دنبال قالگذاری با سرب پدید آمده‌است، جدا می‌کنند.

نقره

  بشقاب شکار قوچ مربوط به دوره ساسانی در روسیه مقدار کثیری از ظروف نقره ساسانی به دست آمده‌است، ولی در خود ایران اشیاء قابلی کشف نشده‌است. ظاهراً علت آن این است که ایران پس از این دوره بارها مورد تهاجم قبایل دیگر قرار گرفته‌است. نمونهٔ بسیار نفیس این گونه ظروف نقره، جام نقرهٔ زمان خسرو پرویز است که اکنون در کتابخانه ملی پاریس مضبوط است.

 

ارسال نظر

نام شما :
ایمیل :
تلفن تماس :
متن پیغام :
10 / 10
از 1 کاربر
نمایش همه
علاقه مندی ها ()