درباره البرز
استان البرز
کرج یکی از کلان شهرهای ایران و همچنین مرکز، استان البرز میباشد. جمعیت این شهر برپایه سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی برابر با ۱٬۳۷۷٬۴۵۰ نفر بودهاست که از این جهت پس از شهرهای تهران، مشهد، اصفهانو تبریزبهعنوان پنجمین شهر پرجمعیت ایران بهشمار میرود.کرج پس از تهرانبزرگترین شهر مهاجرپذیر ایران است و با توجه به جوانبودن آن نسبت به سایر شهرهای بزرگ ایران، هماکنون بهعنوان یکی از کلانشهرهای کشور بهشمار میآید.
موقعیت و تقسیمات کشوری
کرج با ۱۶۲ کیلومتر مربع وسعت در ۳۵ کیلومتری غرب تهران و در دامنه جنوبی رشته کوههای البرز قرار گرفتهاست. این شهرستان از شمال به استان مازندران، از جنوب به شهرستان شهریار و استان مرکزی، از غرب به شهرستان ساوجبلاغ و قزوین و از شرق به استان تهران محدود است. جلگه پهناور کرج با ارتفاع متوسط ۱۳۲۰ متر از سطح دریا در مسیر راه ارتباطی وسایط نقلیه حامل کالاهای وارداتی و صادراتی از مرز ترکیه و آذربایجان و به مقصد تهران و بالعکس است. کوههای البرز استان مازندران و کرج را از هم جدا کردهاست. دهستان کرج در میان درههای پرپیچوخم البرز و در اطراف جاده چالوس قرار دارند. از تونل کندوان تا روستای مراد تپه در غرب اشتهارد، حوزه فرمانداری کرج را تشکیل میدهد. حوزه فرمانداری کرج در سال ۱۳۳۷ برای جمعیتی در حدود ۳۵ هزار نفر و با وسعتی در حدود ۵۸۳۰ کیلومتر مربع بنیاد شد. این شهرستان تا سال ۱۳۶۸ دارای چند بخش شامل: مرکزی، شهریار، رباط کریم و طالقان و اشتهارد بود، ولی پس از تبدیل بخشهای شهریار و رباط کریم و ساوجبلاغ به شهرستان چهار بخش از آن جدا گردید و هماکنون شامل دو بخش مرکزی و اشتهارد و هفت دهستان است. بخش مرکزی با ۶ دهستان به نامهای: نسا، آسارا، آدران، کمال آباد، گرمدره از تونل کندوان تا (ماهدشت) یا مرد آباد یا همان شاهدشت قدیم را شامل میشود. بخش اشتهارد که از احمدآباد تا مرادتپه ادامه دارد، تنها یک دهستان به نام پلنگ آباد (رحمانیه) دارد.
پیشینه تاریخی
کرج که هم اکنون بخش قابل توجهی از فشار جمعیت و کم آبی تهران را تحمل میکند، از دوران پیش از تاریخ و باستان نیز سرزمینی پرجاذبه و مرکز آب و آبادانی بودهاست. استعدادهای طبیعی و منابع آبی فراوان سلسله جبال البرز، همچنین خاک حاصلخیز دامنههای البرز و دشت منتهی به آن برای اجتماعات بشری مناسب بودهاست و دلیل آن آثار باستانی ارزشمندی است که در گوشه و کنار این جلگه وسیع و در حاشیه راههای ارتباطی کهن قابل مشاهدهاست. تپههای آق تپه، مراد تپه و تپه مردآباد، قلعههای تاریخی تنگ گسیل و شهرستانک و آثار دوران اسلامی همچون برج میدانک مغولی، پل و کاروانسرای شاهعباسی کرج، کاخهای قاجاری و کاخهای رضا شاهی و محمدرضا شاهی حکایت از استمرار استقرارهای پی در پی در این منطقه دارد.
اطلاعات موجود حاکی است که کرج مدتی جزء مازندران و زمانی قسمتی از ری بودهاست و گاهی از روستاهای طالقان یا شهرستانک محسوب میشدهاست. تا پیش از حمله مغول رفت و آمد کاروانها بیشتر از راهی بوده که از طریق سگزآباد و شهریار به ری میرفته. از این دوره به بعد راه قزوین –کرج –ری به قبلی ترجیح داده شدهاست ولی اهمیت کرج در دوره صفوی به دلیل قرار گرفتن بر سر راه قزوین به تهران و تبریز بیشتر شده و کاروانسراها، پلها و قلعههای ایجاد شده در حاشیه این جاده به آن هویت بخشیدهاست.
از مورخین معتبری که از کرج یاد کرده، مقدسی است. وی در سده چهارم هجری قمری از کرج به عنوان یکی از روستاهای ری نام بردهاست.در آغاز سده هفتم هجری قمری یاقوت حموی نیز کرج را تابع ری دانستهاست.حمدالله مستوفی در سده هشتم هجری قمری کن و کرج را از ولایات تابع طالقان برشمرده و در ذکر رودخانههای عراق عجم از کوهرود نام میبرد که ویژگیهای آن به طور دقیق قابل تطبیق بر روی رودخانه کرج است.در سدههای میانه اسلام و پس از آن به ویژه در عهد آخرین پادشاهان صفوی که تهران مقر حکومتی دربار میشود، مسیر قزوین –کرج –تهران مورد توجه قرار میگیرد و به احتمال فراوان کاروانسرای صفوی کرج قابل انتساب به همین دورهاست. باشکوهترین دوره تاریخی، دوره قاجاریه به ویژه عصر فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه بودهاست. در این دوره کرج به علت همجواری با پایتخت و قرار گرفتن بر سر راه ارتباطی سلطانیه و تبریز مورد توجه سلیمان میرزا نیز بودهاست. مجموعه سلیمانیه کرج به این مقطع زمانی تعلق دارد. در همین دوران سپاهیان زیادی از منطقه عبور کرده و یادداشتهایی از خود بر جای نهادهاند که برای دسترسی به اطلاعات جامع تر میتوان به سفرنامهها مراجعه کرد.
کرج از کلمه کرج به معنی بانگ و فریاد است. زیرا در تپه آتشگاه و کوههای کلاک و قلعه دختر شهرستانک و بز قلعه اشتهارد در ایام تابستان برای خبر رساندن و دیده بانی آتش افروزی میشد و در موقع جنگ بدینوسیله از هجوم دشمنان با خبر میشدند، در آن روزگار ممکن است، نام کرج، کرج بودهاست.
در فرهنگ نفیسی کرج به معنی گوی، گریبان، چاک و شکاف آمده و آنرودخانه ایست که در کوههای شمال غربی ری جاری میشد و بلوک شهریار و ساوجبلاغ را مشروب میسازد و نام دهی است در کنار این رودخانه که پادشاهان قاجار در آنجا بناها و قصرهای عالیه برپا نمودهاند. همچنین در کتب مختلف آمده، لفظ کرج از کلمه کرژ به معنی کوهپایهاست.
مراحل گسترش تاریخی شهرستان
کرج با قدمتی دیرینه و جمعیتی انبوه و پیشینهای تاریخی تا رسیدن به کلانشهر کنونی راه پر پیچ و خمی را پیمودهاست. کرج در محدوده خیابانهای کشاورز و مصباح، روستایی تابع بخش ساوجبلاغ از توابع حوزه ۱۹ تهران بود و در این دوره مراکز اداری و تجاری آن گاهی تهران، برغان، کردان و هشتگرد بودهاست. سپس شهر کرج تابع شهرستان تهران شد و نمایندگیهای ادارات مرکزی به رتق و فتق امور آن میپرداختند. این شهرستان با جهشی سریع از دوره روستایی و شهری گذشت و منطقه بسیار وسیعی را در بر گرفت. اشتهارد، شهریار، طالقان، ساوجبلاغ، کوهپایه و بخش حومه تابع استان تهران، همه قلمرو کرج به حساب میآمد. پس از انقلاب اسلامی، با گسترش سریع و افزایش جمعیت و پیدایش قطبهای جاذبهای، کرج به چندین شهرستان و منطقه تقسیم شد؛ که اینک هر کدام از بخشهای پیشین به یک شهرستان و بسیاری از روستاهای اقماری آن خود به شهر و شهرکهایی تبدیل شدهاند.محدودهای که امروز کرج بزرگ (شهر کرج) نامیده میشود، در گذشته شامل روستاهایی تابع حوزه کن، شهرستان شمیران، ساوجبلاغ و شهریار بوده است؛ و کلاک، سرجو، حصار، وسیه، باغ پیر، بیلقان، حسینآباد بیلقان، علیآباد پرگیرک، تپه مرادآباد، بیدستان، صحرای ویان، جوادآباد، نهر رستم، دره دروا، حسنآباد، حاجیآباد، صوفیآباد، وهرجرد (ورگرد)، دلمبر، حیدرآباد، میانجاده، شنبهدژ، نوزمین، سیاه کلان، کسین، کارخانه قند، حسینآباد مهرشهر، جو مردآباد، سرحد آباد، آسیا برجی، سرآسیاب، ده کرج، حسینآباد راهآهن، شهر صنعتی، اطراف امامزاده طاهر و امامزاده حسن، باغ فلاحت و مناطق دیگری که درسالهای اخیر در محدوده شهر کرج قرار گرفته، را در بر میگرفتهاست.پس از سرشماری سال ۷۵ و دوره جدید ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی و ضرورتهای عدیده، به نظر میرسد که کرج تا رسیدن به مرحله استانی مهم فاصلهای نداشته باشد.
برپایه بررسیهای سال ۱۳۸۷ خورشیدی کلانشهر کرج در آن سال دارای ۶۸۰ هکتار بافت فرسوده شهری بودهاست.
مکانهای تاریخی، فرهنگی
کاروانسرای شاهعباسی
در حوزه فرمانداری کرج بیش از ۱۰۰ اثر با ارزش فرهنگی –تاریخی و هنری شناسایی شده و در گزارش بررسی و شناسایی این منطقه درج گردیده که در این مقاله به شرحی کوتاه درباره دهستان پرداخته میشود.
آثار فرهنگی- تاریخی دهستانهای نسا، آسارا و آدران
دهستانهای نسا، آسارا و آدران در منطقهای کوهستانی قرار داشته و آبادیهای آنها در درههای پرشیب و یا بر حاشیه مرتفع کوهها ایجاد شدهاست.ولی آبادی آدران نسبت به نسا و آسارا وسیع تر و بیشتر است و زمینهای کشاورزی و باغات میوه فراوان ترند به همین دلیل از دیرباز در این منطقه کشاورزی رونق بیشتری داشته و در نتیجه سکونت در روستاها مداوم و دایمی است.
آثر فرهنگی –تاریخی دهستانهای کمال آباد، گرمدره، محمدآباد و شهر کرج
در این محدوده از حوزه فرمانداری کرج آثار ارزشمند و چشمگیری وجود دارد که شماری از آنها توسط کارشناسان میراث فرهنگی استان تهران و کرج معرفی شده و تعدادی نیز در حال مرمت و استحکام بخشی هستند. در این میان دو گرمابه قدیمی واقع در روستاهای هلجرد و بیلقان در عین سلامت و اهمیت، کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند.
مکانهای مهم و مشهور
· پژوهشگاه مواد و انرژی
· زندان گوهردشت
· زندان قزلحصار
· فرودگاه پیام
· کاروانسرای شاه عباسی
· کاخ شمس (مروارید)
· کاخ سلیمانیه
· مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هستهای کرج
· دبیرستان و مرکز پیش دانشگاهی البرز (کالج البرز) موسسه آموزشی علمی البرز
· مرکز آموزشی شهید سلطانی (دفتر سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان)
· مرکز تربیت مربی سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور
· مرکز تحقیقات و اصلاح بذر
· موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی
· شرکت مدیریت تولید برق شهید منتظرقائم (نیروگاه شهید منتظرقائم - یا نیروگاه فردیس)
· پژوهشگاه مواد و انرژی (مشکین دشت)
مشاهیر کرج
· ابوبکر کرجی، ریاضی دان و آب شناس
· محمد شاهبختی، دومین سپهبد ارتش ایران
· محمدصادق فاتح، سرمایه دار
· عباسعلی زالی، نماینده مجلس
· جعفر شجونی، نماینده مجلس
· فاطمه آجرلو، نماینده مجلس
· محسن کازرونی، امام جمعه
· مهرانه مهین ترابی، بازیگر
· حمید توکلی کرمانی، نویسنده
· امیررضا بیگدلی، نویسنده
· حمیدرضا شیرمحمدی، روانپزشک
· نعیم سعداوی، فوتبالیست
· ابراهیم صادقی، فوتبالیست
· محمد نصرتی، فوتبالیست
· مرحوم آیتالله اشتهاردی، مدرس حوزه علمیه قم و از اساتید رهبری
· حجت الاسلام مرحوم محمد محمدی اشتهاردی، محقق و نویسنده ۲۰۰ جلد کتاب
· مرحوم روح الله داداشی،مرد آهنین سال
· علیرضا حیدری ،قهرمان کشتی دنیا
جاذبههای گردشگری
دریاچه سد امیرکبیر (سد کرج)
جاده کرج - چالوس پس از تونل کندوان از جمله جاذبههای گردشگری کرج میتوان جاده کرج - چالوس، باغ سیب مهرشهر کرج، کاخ مروارید (شمس)، پارک خانواده جهانشهر و روستای تاریخی آتشگاه را نام برد.
کاروانسرای شاهعباسی، پل تاریخی کرج و امامزاده طاهر کرج که مدفن بسیاری از ناموران شعر و هنر معاصر ایران است از دیگر جاذبههای تاریخی - فرهنگی گردشگری کرج به شمار میروند.
دیگر جاذبههای گردشگری کرج
· مجموعه سد امیرکبیر، امکانات ورزشهای آبی از جمله قایق سواری، اسکی روی آب، ماهیگیری
· پیست اسکی دیزین
· پیست اسکی خور
· روستای آتشگاه کرج
· آتشکده تخت رستم
· کاخ سلیمانیه واقع در دانشکده کشاورزی
· آرامگاه شاهزاده سلیمان
· باغ لاله گچسر
· دره ارنگه
· دهکده واریان
· روستای برغان
· دریاچه سد طالقان
· باغات طالقان
· روستای آغشت
· رودخانه کرج
· غار یخمراد
· دره پل خواب
· روستای وینه
· آبشار آدران
· باغ گلها
· مرکز خرید مهستان
· پارک خانواده کرج با امکانات ورزشی و تفریحی
· پارک تنیس
· باغات جهانشهر
· کوه باغستان کرج
درباره ارومیه :
ارومیه شهری است که به داشتن اولین بیمارستان به شیوه نوین، اولین مرکز آموزش پزشکی، اولین مدرسه به شیوه نوین، اولین شبکه تلویزیون محلی، اولین نشریه محلی در ایران و پایتخت والیبال ایران شناخته میشود.
ارومیه کجاست؟
در گوشه شمال غربی نقشه ایران شهرستان مهم مرزی به نام ارومیه قرار دارد. این شهر را سلماس از شمال، نقده از جنوب، دریاچه ارومیه از شرق و ترکیه از غرب در خود محصور کردهاند.
ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی است.
واژه ی ارومیه از ۲ بخش تشکیل شده است. اور یک واژه در زبان آشوری است که به معنای شهر است و میه هم به معنای آب است. به این صورت باید بگوییم که ارومیه در زبان آشوری یک واژه ی مرکب است که به معنای شهر آب می باشد. این شهر نام های دیگری هم دارد که از میان آن ها اورمی در بین آذریابجانی ها هنوز هم به این شهر اطلاق می گردد.
البته سریال نام ها و القاب مشهور ارومیه هنوز هم ادامه دارد و ما هم می خواهیم همچنان به آن ها اشاره کنیم تا شما با آن ها آشنا شوید! دیگر نام این شهر که می خواهیم به شما معرفی کنیم، چیچست است. این نام به معنای سپیدی درخشان در زبان زرتشتی است و احتمالا نام سابق دریاچه ی ارومیه بوده است.
ارومیه از اول تاریخ تا به الان، یکی از سرسبزترین و آبادترین شهرهای ایران و استان آذربایجان بوده و هست و البته خواهد ماند.
ارومیه ی فعلی را به عنوان پایتخت والیبال ایران نیز می شناسند و این نشان از غنای ورزشی این شهر در ورزش های اصلی کل کشور دارد.
ارومیه از آن دسته شهرهایی است که صاحب برخی از اولین های مهم و اساسی در ایران بوده است. مثلا اولین بیمارستان مدرن و نوین ایران در ارومیه ساخته و افتتاح شده بوده است.
تاریخچه شهر ارومیه
تاریخ ارومیه به گذشتههای بسیار دور بر میگردد. در مورد وجه تسمیه نام آن چند توضیح وجود دارد. در بعضی آثار تاریخی نام باستانی ارومیه «چی چیست» و «چی چستا» عنوان شده است؛ اما در نوشتهها سریانیان به آن «اورمیا»، ارمنیها «اورمی»، اعراب «ارمیه» و ایرانیان «ارومی» گفتهاند. واژه «ارومیه» از دو کلمه «اور» و «میه» تشکیل شده است. در زبانهای باستانی اور به معنای شهر، جا، مکان و قلعه و «میه» یا «میا» نیز به معنای آب است. چون در این شهر آب به فراوانی وجود داشت، آن را ارومیه یا شهر آب نامیدند. البته دار النشاط، پاریس ایران، شهر آب، شهر ادیان، مذاهب و اقوام از القاب ارومیه است. حتی مدتی در دوره پهلوی به رضائیه تغییر نام داد.
ارومیه یکی از مناطقی است که میتوان گفت شکل دهنده تمدنهای بشری بوده است. شواهد و آثار باستانی گویای این هستند که ارومیه در زمان حکومت مادها مسکونی و آباد بود. نبش قبرهای کشف شده در ناحیه ارومیه نشان میدهد که قدمت آن به چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد.
بعضی از مورخین این شهر را محل تولد دین زرتشت میدانند. بر مبنای کتاب اوستا، زرتشت در قرن هفتم قبل از میلاد مسیح در کنار رودخانه داییتا در آذربایجان غربی به پیامبری برگزیده شد و در حاشیه غربی دریاچه «چی چست» (نام باستانی ارومیه) شروع به تبلیغ این دین کرد.
در هنگام تولد عیسی مسیح چند زرتشتی مامور رفتن به بیت الحم بودند که در ارومیه مدفون شدهاند. این نشان میدهد که ارومیه در گذشته کانون فعالیتهای مذهبی و اجتماعی بوده است. سرداران و امپراتوران روم برای رسیدن به آتشکده بزرگ زرتشتیان (آذرگشسب) و پایتخت تابستانی ساسانیان (گزنا) یا تخت سلیمان، بارها از ارومیه عبور کردهاند. آثار کشف شده از تپههای تاریخی گوی تپه و حسنلو این ادعا را تایید میکنند.
از قرن 15 میلادی ترکان عثمانی جایگزین روم شرقی شدند و ارومیه به عنوان شهر سرحدی اهمیت ویژهای پیدا کرد و برجها و باروهای مهمی در این شهر بنا شد. در این زمان ارومیه نقطه تلاقی اقوام و ادیان گوناگون مانند آشوریها، ارمنیها، یهودیها و در نهایت مسلمانان بود. برج سه گنبد و مسجد جامع ارومیه از یادگارهای تمدن اسلامی در این منطقه محسوب میشوند.
موقعیت جغرافیای و آب و هوای شهر ارومیه
در فاصله 20 کیلومتری دریاچه ارومیه و بین ارتفاعات کوه سیر، کوه قیز قلعه، کوه جهودها، کوه چهل مر شهیدان، کوه ماه، کوه علی پنجه سی و کوه علی ایمان دشتی وجود دارد که ارومیه در آن قرار گرفته است.
ارتفاع ارومیه از سطح دریا 1332 متر است. تابستان ارومیه معتدل و زمستان آن سرد است. آنقدر سرد که ۱۲۰ روز از سال در این شهر یخبندان است. ارومیه بیشترین میزان بارندگی را در فاصله آبان تا خرداد را دارد.
اطراف ارومیه پر از کشتزارها و باغهای انگور و سیب است. پارک ملی و مناطق حفاظت شده، چشمهها، کوههای سربهفلککشیده، مراتع ییلاقی و از همه مهمتر دریاچه ارومیه با جزایر متعدد و پرندگان گوناگونی که ساکن آن هستند، این شهر را از نظر طبیعی متمایز کرده است
قومیت، زبان و فرهنگ مردم ارومیه
هر چند که ارومیه شهری چند قومیتی است، اما بیشتر جمعیت آن از ترکهای آذربایجان هستند. ترکها حدود 90 درصد جمعیت ارومیه را تشکیل میدهند که به زبان ترکی آذربایجانی صحبت میکنند. بقیه جمعیت ارومیه کرد، ارامنه مسیحی و آشوری هستند.
آذریهای ارومیه مسلمان و شیعه هستند. در کنار آنها مسلمانان سنی حنفی و شافعی، آشوریها و مسیحیان هم با صلح زندگی میکنند و در زمان و مکان مناسب آیین دین و مذهب خود را اجرا میکنند. مراسم عاشورا و تاسوعا شیعیان، جشن عید فطر و قربان اهل سنت، غسل تعمید آشوریان تازه مسیحی شده، جشن روز مادر به یادبود مریم مقدس ارامنه، جشن «نوسروین» یا آبپاشان آشوریها از جمله جشنهایی هستند که سالانه در ارومیه برگزار میشوند.
بخش مهمی از فرهنگ ارومیه موسیقی است. مکتب عاشیقی ارومیه اصیلترین و قدیمیترین مکتب موسیقی عاشیقی است که به عنوان اثر ملی ملموس ایران به ثبت رسیده است.
اما هنر در ارومیه به موسیقی ختم نمیشود. آنها در قالیبافی هم متبحر هستند. غیر از قالیبافی، رودوزی، پیکرتراشی، گلیمبافی، معرقکاری، منبتکاری و ریزهکاری روی چوب هم از جمله صنایعدستی این شهر هستند.
جاذبههای گردشگری شهر ارومیه
در ارومیه همه جور جاذبه گردشگری مطابق سلایق گوناگون وجود دارد. از جاذبههای تاریخی و طبیعی گرفته تا تفریحی و مذهبی. کافی است هدفتان را از سفر به ارومیه مشخص کنید و به فهرستی که علی بابا تهیه کرده نگاهی بیندازید.
جاذبههای تفریحی و بهترین پارکهای ارومیه
این شهر از جاذبهها و دیدنیهای مختلفی برخوردار است. اگر میخواهید از ارومیه دیدن کنید، پیش از سفربه این نکات توجه کنید.
پارک جنگلی شیخ تپه
اگر دوست دارید چشمانداز پانوراما از ارومیه داشته باشید، پارک جنگلی شیخ تپه بهترین انتخاب است. این پارک در جنوبشرقی ارومیه و در مجاورت تپه باستانی شیخ تپه قرار گرفته است. در پارک شیخ تپه به وسعت 44 هکتار علاوه بر استفاده از زیبایی طبیعت میتوانید از امکانات تفریحی و رفاهی مثل شهربازی، رستوران، فست فود و کافه هم لذت ببرید.
پیست اسکی خوشاکو
در منطقه راژان و در 30 کیلومتری غرب ارومیه، پیست اسکی خوشاکو قرار دارد. کوههای این منطقه شیب مناسبی برای اسکی سواری دارند و در زمستان پوشیده از برف میشوند. به همین دلیل هر ساله در فصل زمستان اسکی بازان از نقاط مختلف ایران و جهان به این منطقه میآیند.
پارک تخم مرغی
پارک تخم مرغی را میتوانید در میدان استقلال و ابتدای شهرک ایثار ارومیه پیدا کنید. این پارک به دلیل داشتن بازارچه، محوطه بازی کودکان و شهربازی روبازش مشهور است و گردشگران را به خود جذب میکند
پارک دانشجو (گوللر باغی)
گوللر باغی (پارک گلها) نام دیگری است که روی پارک دانشجوی ارومیه گذاشته شده است. علت آن هم وجود ۱۰۰ نوع گل و بیش از ۵۰۰ هزار بوته گل نظیر لاله، بنفشه، پامچال، مینا چمنی، میمونی، قرنفل و بومادرانه در فضای شش هکتاری پارک است. همین ویژگی سبب شده تا گللر باغی هر سال در بهار میزبان جشنواره گل باشد.
دهکده ساحلی چی چست
در فاصله ۱۸ کیلومتری شهر ارومیه، در جاده دریاچه ارومیه و نزدیک بندر گلمانخانه دهکده ساحلی چی چست با ظاهر زیبایش خودنمایی میکند. این دهکده ساحلی با امکانات رفاهی و تفریحی مانند هتل سه ستاره، محوطه بازی کودکان، اتاقهای نمک درمانی، سایت پرواز، پیست رالی اتومبیل، کارتینگ اتومبیلرانی و آیس هاکی، بیلیارد و بسیاری امکانات دیگر میزبان گردشگران بسیاری در سفر به ارومیه است.
- از دیگر جاذبههای تفریحی ارومیه میتوان به دهکده ساحلی باری، دهکده ساحلی فانوس، پارک ساعت، Ellar Bagi (باغ مردم) و پارک ساحلی اشاره کرد.
جاذبههای تاریخی شهر ارومیه
تاریخ را میتوان در جایجای ارومیه دید. چه در کوچهپسکوچههای شهر و چه در طبیعت. تاریخ همه جای این شهر خودنمایی میکند.
یخچال دو قوز پله و نمایشگاه آبگینه
در خیابان عسگر خان و محله دو قوز پله، یخچالی به نام دو قوز پله وجود دارد که قدمت آن به دوران قاجار بر میگردد. در آن زمان از این یخچال برای تامین و نگهداری یخ استفاده میشد. بعدها با صنعتی شدن یخچالها این یخچال دیگر مورد استفاده قرار نگرفت و با توجه به قدمت آن، در سال 80 جزو آثار ملی به ثبت رسید. امروزه از در این یخچال نمایشگاهی به نام آبگینه برگزار میشود که در آن شیشهگری، نقاشی روی شیشه، معرق شیشه و هنرهای دستی مربوط به شیشه به نمایش گذاشته میشود.
مسجد جامع ارومیه
بنای مسجد جامع ارومیه مربوط به سده هفتم هجری قمری و دوره ایلخانان است. این مسجد در کنار بازار ارومیه قرار دارد و طوری طراحی شده که از سه طرف به گذرگاههای اصلی راه داشته باشد. گچبریهای محراب مسجد از زیباترین آثار هنر معماری دوران مغولها است. نقوش هندسی، کتیبهای به خط کوفی، طاقنماها و تاج آن، زیبایی مسجد را چند برابر کرده است. با توجه به قدمت و خاص بودن معماری مسجد جامع ارومیه این بنا در سال 1314 به عنوان یک اثر ملی تاریخی به ثبت رسید.
خانه انصاری
اگر دوست دارید خانهای قدیمی به سبک قاجار را ببینید، در سفر به ارومیه سری به میدان امام حسین (میدان گول اوسته)، خیابان مدنی دو بزنید و از خانه انصاری دیدن کنید.
خانه انصاری را بابک جعفری ساخت که بعدها این خانه به دختر و دامادش سیفالله انصاری به ارث رسید. به همین دلیل به این بنا خانه انصاری میگویند. این خانه در سال ۱۳۸۳ مرمت شد و امروزه با نظارت آموزشوپرورش ناحیه دو ارومیه، بازدید از آن برای عموم آزاد است.
جاذبههای طبیعی ارومیه
آب و هوای خاص ارومیه سبب شده این شهر طبیعت بسیار زیبایی داشته باشد. دریاچهها، مردابها، جنگلها و آبشارهای ارومیه جزییات طبیعت این شهر را میسازند.
دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه از زیباییهای طبیعی ارومیه و البته ایران و جهان است. این دریاچه ششمین دریاچه آب شور جهان و بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه و ایران است که در ۲۱ کیلومتری شرق ارومیه، و در مرز دو استان آذربایجان غربی و شرقی قرار دارد.
سواحل زیبای ماسهای و صخرههای دور تا دور دریاچه، زیستگاه مناسبی برای انواع منحصربهفرد گونههای گیاهی و جانوری فراهم کردهاند. پرندگان بومی و مهاجری مثل فلامینگو، پلیکان، حواصیل و اردک گردشگران زیادی را به این منطقه جذب میکند. در کنار این زیباییها خواص درمانی آب شور دریاچه و لجن آن هم باعث جذب گردشگران به آن شده است.
آب دریاچه ارومیه از ۶۰ رودخانه تامین میشود که زرینهرود، باراندوز، شهرچای، نازلو، سیمینهرود، تلخهرود، گادر و زولا از جمله آنها هستند. این دریاچه از سال 1346 به عنوان منطقه حفاظتشده معرفی شد و در سال 1355 یونسکو دریاچه ارومیه را بهعنوان یکی از ۵۹ ذخیرهگاه زیستکره دنیا و پارک ملی معرفی کرد. پارک ملی دریاچه ارومیه تقریبا ۱۰۲ جزیره دارد که جزیره شاهی بزرگترین و تنها جزیره مسکونی آن است.
چند سالی دریاچه ارومیه با خشکسالی مواجه بود چون آب رودخانههایی که به آن سرریز میشوند به شکل نامناسبی مورد استفاده قرار میگرفتند و به دریاچه نمیرسیدند که البته این مشکل با مدیریت و برنامهریزی مناسب برطرف شد و دریاچه ارومیه تا حدودی وضعیت بهتری پیدا کرده است.
دریاچه مارمیشو
دریاچه مارمیشو در ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر ارومیه قرار دارد. این دریاچه پس از یک زمین لرزه و زمانی که کوه مسیر آبهای ایران و ترکیه را مسدود کرد به وجود آمد. امروزه مارمیشو با وسعتی در حدود پنج هکتار زیستگاه بسیاری از جانوران و گونههای گیاهی است و با زیباییهایش گردشگران و طبیعت دوستان را جذب خود میکند.
سوغات ارومیه
معروفترین سوغاتیهای ارومیه صنایعدستی این شهر است. فرش، ظریفکاری، رودوزی، پیکرتراشی، گلیم، معرق، سفالگری، جاجیم، منجوقدوزی، وسایل چوبی، رنگرزی و چاپهای سنتی و منبتکاری از جمله آثار هنری اهالی ارومیه است که میتوانید به عنوان سوغاتی از سفر به ارومیه با خود به منزل ببرید.
مجموعه باسکول نیکو دارای نماینده فعال درشهرالبرز است و خریداران گرامی می توانند جهت دریافت اطلاعات با ما تماس بگیرند و یا از طریق فرم پایین صفحه درخواست خود را ارسال کنند.