درباره شوشتر
شهرستان شوشتر یکی از شهرستانهای استان خوزستان و مرکز سابق این استان (قبل از اهواز) در ایران است. این شهرستان ۱۹۲٬۰۲۸ نفر جمعیت (آمار ۱۳۹۵)، دو بخش و ۷ دهستان دارد. شهر شوشتر مرکز شهرستان شوشتر است.
شهرستان شوشتر تا سال ۱۳۸۳ دارای بخشهای مرکزی و گتوند بود. با تبدیل بخش گتوند به شهرستان گتوند، هماکنون شهرستان شوشتر دارای بخشهای مرکزی به مرکزیت شوشتر و شعیبیه، به مرکزیت گوریه است. شوشتر از اطراف با شهرستانهای اهواز، دزفول، گتوند، هفتکل، مسجد سلیمان، شوش و باوی هممرز است.
این شهرستان بنابرآنچه در نتایج آمارگیری سرشماری سال ۱۳۹۵ کل کشور آمدهاست، بر حسب بخش، شهر، دهستان و روستا به شرح زیر است:
بخشها
- بخش مرکزی شهرستان شوشتر
- بخش شعیبیه
شهرها
- گوریه
- شوشتر
- شرافت
- سرداران
دهستانها
- دهستان سردارآباد
- دهستان شعیبیه شرقی
- دهستان شعیبیه غربی
- دهستان شهید مدرس
- دهستان میانآب جنوبی
- دهستان میانآب شمالی
شوشتر کجاست ؟ شوشتر شهر رمز و راز تاریخ ایران و جزو اولین شهرهای تمدن ایران است. شگفتزده شدید؟ هنوز تمام نشده است. با ما در علی بابا همراه باشید تا با شهر شگفتیهای تاریخ ایران، بیشتر آشنا شوید. مخصوصا اگر از دیدین شکوه تاریخ تمدن ایران لذت میبرید، شوشتر شهری است میتواند بهترین مقصد برای سفر بعدی شما باشد.
سرفصلهای مقاله نمایش
خوزستان یکی از استانهای دیدنی ایران است که در زمستان گزینهای مناسب برای مسافرت به حساب میآید. آبوهوای بهاری و مدیترانهای این استان در فصول سرد، خوزستان را به یکی از مقاصد مهم گردشگری زمستانه تبدیل میکند. اگر به خوزستان سفر کردید، نباید شوشتر و گنجینههای عظیم تاریخیاش را از دست بدهید.
شوشتر کجاست ؟
شوشتر یکی از شهرهای استان خوزستان، واقع در جنوب غرب ایران است. این شهر در فاصله 90 کیلومتری اهواز، مرکز خوزستان قرار دارد. قدمت شوشتر به اولین تمدن ایران، یعنی تمدن عیلام میرسد. به گفته والتر هینس، عیلام شناس معروف، شوشتر احتمالا همان شهری است که در تمدن عیلام، با نام آدامدن شناخته میشد. حفاریها و اکتشافات باستانی در شوشترف نشاندهنده اینست که قدمت زندگی انسان در شوشتر به دههزار سال پیش برمیگردد.
آبوهوای شوشتر در نیمه دوم سال، معتدل و بهاری است و گزینه بسیار مناسبی برای سفر و گشتوگذار بهحساب میآید.
اگر گزینه شما برای سفر به شوشتر حملونقل عمومی است، چند راه پیش روی شماست. اتوبوس، قطار و هواپیما. البته اگر انتخاب شما مسیر هوایی است باید بدانید که چون شهرستان شوشتر فرودگاه مستقلی ندارد باید از فرودگاه شهرهای اطراف آن استفاده کنید. یعنی فرودگاه اهواز که حدودا 90 کیلومتر با این شهر فاصله دارد و فرودگاه دزفول که در 60 کیلومتری شوشتر قرار دارد.
اگر هم انتخاب شما مسافرت با خودروی شخصی است، باید بدانید که شوشتر در فاصله 800 کیلومتری تهران قرار گرفته است و حدودا باید 10 ساعت تا این شهر برانید.
جاهای دیدنی شوشتر
گذر دو رود مهم و پرآب ایران، یعنی کارون و دز، تاثیر زیادی در تاریخ و آثار باستانی شوشتر گذاشته است. رونق کشاورزی، در تاریخ و پرآب بودن این شهر، باعث ایجاد سازههای آبی قابل توجهی شدهاند که بسیاری از باستانشناسان دنیا از آن به عنوان شاهکار مهندسی باستانی جهان یاد میکنند. وجود این سازههای آبی در شهرستان شوشتر، رنگوبوی دیگری به تاریخ این شهر بخشیده است.
۱. سازههای آبی شوشتر
سیستم آبیاری و آبرسانی پیشرفته شوشتر در دوره باستان، برای همه باستانشناسان شگفتانگیز است. در مجموع میتوان 13 سازه آبی مستقل را در شوشتر شناسایی کرد که مجموعه این سازههای آبی در سال 2009، به عنوان میراث جهانی در یونسکو ثبت شدهاند. این سازههای آبی شامل پل، بند، آسیاب، آبشار و کانالهایی هستند که برای مدیریت ذخایر آبی و آبرسانی به زمینهای کشاورزی احداث شدهبودند.
۲. کانال داریون
رود کارون، به دوشاخه اصلی شطیط و گرگر تقسیم میشود. نهر داریون درواقع یکی از شاخههای فرعی شطیط است که بعد از دور زدن شوشتر، دوباره به شطیط میپیوندد. این نهر، با محیط طبیعی زیبای اطراف خود، یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شوشتر است.
۳. بند میزان
بند میزان، یکی از مهمترین اجزا مجموعه سازههای آبی شوشتر است. این بند روی کارون احداث شدهاست و وظیفه آن، تقسیم آب کارون بین رودخانههای گرگر و شطیط است. مصالح اصلی استفاده شده در بند میزان سنگ و ساروج است. شاهکار مهندسی دوره باستان در بند میزان، آنجایی مشخص میشود که بدانیم یکی از دهانههای بند، برای این منظور ساخته شدهاست که اگر دبی آب کارون، به بیش از مقدار معینی رسید، با استفاده از این دهنه، باقی آب به سمت رودخانه شطیط هدایت شود.
۴. عمارت کلاهفرنگی
هرچند برج یا عمارت کلاهفرنگی، سازه مستقل آبی بهحساب نمیآید، اما یکی از سازههای مهم شهرستان شوشتر است که بیربط به سازههای آبی این شهر نیست. این برج دیدبانی که در همان دوره هخامنشیان ساخته شدهاست، برای نظارت بر کار کارگران مشغول در ساختوساز بند میزان بوده است.
مصالح بهکار رفته در این عمارت سنگ است. متاسفانه بخش زیادی از این عمارت در طول تاریخ ریخته است و تنها سه متر از آن باقی ماندهاست.
شما هم با شنیدن اسم بند شادروان یاد شعر سلام به خوزستان ادبیات سالهای دور مدرسه میافتید؟ همان مصرع معروف که میگفت: «اگر از هول قیصر بند شادروان گسست از هم، بدید دست و پا دربند آخر، زار و گریانش»
این پل بزرگ که حدودا 500 متر طول داشت، در 300 متری بند میزان و روی شاخه اصلی کارون ساخته شده بود. امروزه قسمتهایی زیادی از این پل تخریب شده است.
۶. قلعه سلاسل
قلعه سلاسل هم به خاطر نقشی که در کنترل نهر داریون داشت، یکی دیگر از اجزای سازههای آبی شوشتر بهحساب میآید. البته نقش قلعه سلاسل در تاریخ شوشتر، صرفا منترل و هدایت آب نبوده است.
این قلعه هم مانند هم قلعههای تاریخی دیگر، وظیفه دفاع از شهر را برعهده داشته است. جالب است بدانید که قلعه سلاسل، از زمان ساخت در دوره هخامنشیان تا دوره نادرشاه افشار، برای حکمرانی محلی مورد استفاده قرار میگرفت.
۷. بند ماهیبازان
بند ماهیبازان که روی رودخانه گرگر دستکند قرار دارد، از شگفتیهای دیگر شهرستان شوشتر است. برای دید این بند با سمت روستای گاومیشآباد بروید. درواقع این بند، استفاده هوشمندانه از عارضهای طبیعی برای مقاصد انسانی است. گفته میشود که در زمان حفر رودخانه گرگر، استفاده از این پدیده طبیعی را برای بالابردن سطح آب و افزایش فشار آن، در نظر گرفتهبودند.
۸. بند لشکر
بند لشکر، یکی دیگر از اجزای نظام آبی شوشتر است که در کنار دروازه لشکر بنا شده است. طول این بند، 124 متر و ارتفاع آن 8 متر است. این بند در مسیر نهر داریون ساخته شدهاست. نکته جالب درباره بند لشکر سیستم خنککننده این سازه است. گفته میشود گاهی اختلاف دمای بند با دمای اطراف، به هفت درجه سانتیگراد میرسد.
البته دیدنیهای شوشتر به سازههای آبی آن ختم نمیشود. شوشتر، جاهای دیدنی دیگری هم دارد که در ادامه درمورد آنها صحبت خواهمکرد.
۹. دخمه زرتشتی
حتما میدانید که زردتشتیها معتقد بودند که بدن، بعد از مرگ باید به طبیعت برگردد و اثر چندانی از ان باقی نماند. همین اعتقاد باعث شدهاست که بسیاری از شهرهای تاریخی ایران، میزبان شکل خاصی از آرامگاه زردتشتیان باشند که اصطلاحا به آنها دخمه میگویند. یکی از دیدنی های شوشتر، دخمه زردتشتیان است. قدمت این دخمهها به دوره مادها میرسد.
۱۰. مسجد جامع شوشتر
مسجد جامع شوشتر یکی از قدیمیترین آثار مربوط به دوران پس از اسلام در ایران بهحساب میآید. قدمت این مسجد را در حدود 1200 سال تخمین زدهاند. این مسجد از خشت و گل ساخته شده است و دارای چندین شبستان و رواق است.
شوشتر ؛ شهری که باید آن را دید
شوشتر شهر رمز و راز تاریخ ایران است. همانطور که قبلا گفتم، بسیاری از باستانشناسان، محدوده شوشتر را به عنوان اولین شهر تمدن ایران معرفی میکنند. وجود چنین تاریخ باعظمت و باشکوهی، موقعیت شوشتر را میان شهرهای ایران، ممتاز میکند. رونق گردشگری در شوشتر و ایجاد زیرساختهای لازم برای آن، میتواند این شهر تاریخی را به عنوان یکی از قطبهای گردشگری ایران معرفی کند.
شرکت باسکول نیکو دارای نماینده فعال درشهرستان شوشتر است و خریداران گرامی می توانند جهت دریافت اطلاعات با ما تماس بگیرند و یا از طریق فرم پایین صفحه درخواست خود را ارسال کنند.