رفسنجان از شهرهای استان کرمان است. این شهر مرکز شهرستان رفسنجان است. جمعیت شهر رفسنجان بر اساس سرشماری به ۱۶۱٬۹۰۹ نفر در سال ۱۳۹۵ میرسد. فاصله شهر رفسنجان تا کرمان (مرکز استان کرمان)۱۱۰ کیلومتر است. این شهر در مسیر محور کرمان به یزد و کرمان- شهربابک -شیراز واقع شدهاست. رفسنجان از نواحی مهم دانشگاهی ایران است. این شهر جزو تولیدکنندههای پسته در جهان است.
وجه تسمیه
رفسنجان اسامی مختلفی دارد که بیشتر در ارتباط با ذخایر زیر زمینی آن نامگذاری شدهاست. مانند رفسنگان یا رفسنگ از دو کلمه رفسنگ به معنای مس و کان به معنای معدن است که عربی شده آن رفسنجان میباشد. معدن مس سرچشمه معروف به چشم فیروزهای بزرگترین معدن مس روباز در جهان میباشد. همچنین رفسنجان بزرگترین تولیدکننده پسته در جهان میباشد و به دلیل مرغوبیت زیاد پسته در جهان شهری شناخته شدهاست. همچنین بزرگترین خانه خشتی جهان در رفسنجان قرار دارد که یکی از زیباترین بناهای باستانی استان کرمان میباشد که دارای ۱۱۰ اتاق میباشد. این شهر تاریخی دارای غنیترین معادن مس و بزرگترین معدن مس روباز جهان میباشد و مجتمع مس سرچشمه به لحاظ وسعت سومین کارخانه فراوری مس جهان است.
آب و هوا و اقلیم
شهر رفسنجان دارای آب و هوای نیمه کویری است. تابستانهای نسبتاً گرم و زمستانهای سردی دارد. البته در اطراف این شهر مناطق کوهستانی زیادی نیز وجود دارد. میانگین بارش سالانه شهر رفسنجان ۱۰۰ میلیمتر است. ارتفاع شهر رفسنجان از سطح دریا ۱۵۲۸ متر است. البته مناطقی با ارتفاع حدود ۲۳۰۰ متر و بیشتر نیز در اطراف شهر رفسنجان قرار گرفتهاند. شهر مس سرچشمه با ارتفاع ۲۶۴۰ متر مرتفعترین شهر در شهرستان رفسنجان که تابستانهای خنک و زمستانهای بسیار سرد دارد که در تابستان مردم رفسنجان از آب و هوای آن استفاده میکنند. بارندگیهای رفسنجان عموماً از سیستمهای بارشی که از سمت جنوب غرب و غرب کشور در فصول پاییز و زمستان به کشور نفوذ میکنند، میباشد و در فصول بهار و تابستان تحت تأثیر سیستم هوای جنوب شرقی که مونسون نام دارد، قرار میگیرد. در زمستان بارشها به صورت باران و برف و در تابستان نیز باران میبارد. البته در فصل سرد سال جبهه هوای سرد سیبری که از شمال شرق نفوذ میکند هم رفسنجان را تحت تأثیر خود قرار میدهد که هیچ بارندگی از خود ندارد. کمترین دمای ثبت شده از رفسنجان ۱۷- درجه سانتیگراد بوده و بیشترین دمای ثبت شده۴۳+ درجه سانتیگراد میباشد. ماههای آذر، دی، بهمن، اسفند و فروردین بیشترین بارش را در رفسنجان از آن خود کردهاند.
ویژگیهای جغرافیایی
شهر رفسنجان از شمال با زرند، از غرب با شهربابک، از جنوب غربی با سیرجان، از جنوب با بردسیر و از شرق به کرمان محدود میشود. فاصله رفسنجان تا کلانشهر کرمان ۱۱۰ کیلومتر است.
ویژگیهای اقتصادی
اقتصاد کلی رفسنجان
رفسنجان به عنوان بزرگترین تولیدکننده پسته در ایران و جهان سهم بزرگی از صادرات غیرنفتی را شامل میشود. پستهٔ رفسنجان به دلیل کیفیت مثال زدنی آن از معروفیت جهانی برخوردار است و این دلیلی است که رفسنجان را به چهرهای شناخته شده در جهان تبدیل کردهاست. از طرفی دیگر خاک مرغوب برای کاشی و سرامیک در این منطقه باعث شدهاست که بزرگترین کارخانههای کاشی ایران در این شهر تأسیس شوند که از جمله آنها میتوان به کارخانههای الماس کویر و برلیان و غیره اشاره نمود. از دیگر ویژگیهای این شهر وجود معدن مس سرچشمهاست که بزرگترین معدن مس جهان میباشد. همچنین در رفسنجان کارخانجات زیادی از جمله مجتمع صنعتی و … هم مستقر هستند.
منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان
منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در سال ۱۳۸۹ بر اساس تبصره ۲ ماده یک قانون برنامه چهارم توسعه در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ چهارم مهرماه ۱۳۸۹ تصویب و در تاریخ ۸۹/۷/۱۴ به تأیید شورای نگهبان رسیده و طی نامه شماره ۳۷۴/۴۹۲۸۸ مورخ ۸۹/۸/۱ مجلس شورای اسلامی واصل و جهت اجرا توسط رییسجمهور ابلاغ گردید. منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر رفسنجان (حدفاصل روستای ناصریه و کبوترخان) با مسئولیت شرکت گروه صنعتی زرینه مس وابسته به صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران ایجاد گردیده و فعالیت خود را آغاز نمودهاست. منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در آبان ماه سال ۱۳۸۹ یعنی کمتر از دو سال قبل، پس از تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای محترم نگهبان و ابلاغیه رسمی ریاست محترم جمهور، فعالیت خود را با مسوولیت گروه صنعتی زرینه مس کرمان در زمین به مساحت ۲ هزار هکتار در ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رفسنجان (حد فاصل روستاهای ناصریه و کبوترخان) آغاز کرد و پس از اخذ مجوزهای لازم طراحی یک سایت صنعتی مدرن و با جدیدترین متد روز دنیا توسط شرکت مشاورین مهندسی NCE آلمان آغاز و هماکنون فاز اول آن در زمینی به مساحت ۲۰۰ هکتار در حال اجرا میباشد. عملیات عمرانی و اجرایی در فاز اول شامل اخذ مجوز و حفر چاه جهت تأمین آب، طراحی و اجرای شبکه برق، اجرای پروژه راهسازی و جدولگذاری، حصار کشی، کاشت بیش از ۴ هزار اصله نهال و احداث ساختمان اداری جهت استقرار سازمان مسوول و دفتر گمرک میباشد که برخی از این فعالیتها به صورت صد در صد و برخی با بیش از ۹۰ درصد پیشرفت، مراحل پایانی خود را طی میکنند. منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان به دلیل موقعیت بسیار مناسب خود از شمال استان کرمان و نزدیکی به قلب صنایع مس و فولاد کشور، دارای پتانسیلهای بالقوه فراوانی جهت رشد و پیشرفت انفجار گونه میباشد. همچنین به دلیل استقرار گمرک در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان باعث شدهاست که که مراودات اقتصادی و بازرگانی با خارج از کشور خصوصاً واردات ماشین آلات، مواد اولیه صنایع مس و فولاد به راحتی در انبارهای این منطقه، انباشته و جهت استفاده از این محل ترخیص کالاخواهند شد و بخش زیادی از هزینههای حمل و بارگیری از بنادر دیگر کاهش، و سرعت انجام کار، به نحو قابل ملاحظهای افزایش یابد. از شرکت عمدهای که در منطقه اقتصادی رفسنجان فعالیت میکنند میتوان به شرکت توسعه نفت و گاز مرآت آریا اشاره نمود که در حال ساخت پالایشگاه نفت و مواد پتروشیمی مرآت آریا است و شرکت آب نگهدار کویر آریا که در حوزه تولید کودهای اب نگهدار هوشمند فعالیت دارد.
محیط زیست رفسنجان
رفسنجان به دلیل تک محصولی بودن و به دلیل اینکه در جوار شرکتهای ذوب مس سرچشمه؛ خاتون آباد و شهربابک قرار گرفته و جریان بادها بیشتر از غرب به شرق است، در معرض دود آلاینده این سه کارخانه قرار گرفتهاست. از سوی دیگر شهر رفسنجان در وسط باغات پسته قرار گرفته، باغهایی که سالیانه حتی تا ۱۴ بار سمپاشی میشوند، در نتیجه روزی بالغ بر دهها تن سم در باغات پسته رفسنجان انتشار مییابد و دود کارخانجات مس هم به این آلودگی افزوده میشود و همین دو نکته بس است که رفسنجان جزء شهرهای آلوده جهان باشد. تعداد افراد مبتلا به سرطان و دیگر انواع بیماریها در این شهر بالا رفتهاست. به گفته مهندس علیرضا لطفی حفر بیرویه چاههای کشاورزی و پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی باعث شده که رفسنجان به یکی از مناطق مستعد در رانش زمین تبدیل گردد. خطری که کل مناطق کویری با حفر بیرویه چاههای کشاورزی مجاز و غیرمجاز با آن روبرو هستند. همانگونه که هماکنون بخشی از آب شرب منطقه از اطراف تهیه میگردد، در آینده نیز حجم بسیار زیادی از آب توسط مناطق دور دست بایستی تأمین گردد. از طرفی دکتر ایمان جباری میگوید: میزان آلودگی آب رفسنجان به آرسنیک حدود ده برابر حد مجاز است و اکیداً توصیه میشود برای مصرف آب شرب از دستگاههای مجاز تصفیه آب استفاده شود، همچنین برای اطمینان از سلامت دستگاه تصفیه آب، آب تولیدی دستگاه نیز باید آزمایش شود.پرویز کردوانی در تاریخ ۹ آبان ۱۳۹۵ خورشیدی، از منطقه رفسنجان به عنوان یکی از مناطقی که با بحران شدید آب مواجه است، نام برد و گفت: رفسنجان ۱۶۵۰ حلقه چاه دارد که این چاهها دیگر آب ندارند و از آن نمک خارج میشود. وی افزود: کشت پسته رفسنجان را نابود کرد.
مرکز انتقال نفت و تأسیسات رفسنجان
این مرکز در فاصله ۱۰ کیلومتری از شهرستان رفسنجان و کنار بزرگراه رفسنجان- یزد در زمینی به وسعت ۵۵ هکتار و در ارتفاع ۱۴۹۵ متری از سطح دریا واقع گردیده فراوردههای نفتی خط "۲۶ بندرعباس پس از طی مسافت ۴۴۹ کیلومتر به مرکز رفسنجان میرسد. از مرکز رفسنجان یک خط "۱۴به طول ۱۲۵ کیلومتر و یک خط لوپ به طول ۸۳ کیلومتر تا کرمان کشیده شده که انبارهای نفت کرمان همچنین نیروگاه سیکل ترکیبی باغین را از نظر سوخترسانی تأمین مینماید همچنین یک خط لوله "۱۶ با ظرفیت انتقال ۱۲۰ هزار بشکه در روز و به طول ۲۲۱ کیلومتر از این مرکز تا یزد و از آنجا به نائین و اصفهان امتداد مییابد که یک خط لوپ "۱۶ به طول ۱۷۶ کیلومتر آن را همراهی میکند. علاوه بر خطوط "۱۴ و "۱۶ یک خطوط لوله "۲۰ نیز با قدرت حمل ۰۰۰/۲۰۰ بشکه در روز از این مرکز فراوردههای نفت را از طریق مراکز یزد و نائین به اصفهان منتقل میکند. مرکز رفسنجان علاوه بر انتقال فراوردههای نفتی خط "۲۶ به پنج رشته خط ذکر شده نیاز انبار نفت رفسنجان را تأمین مینماید. مخازن تعادلی در رفسنجان شامل سه مخزن نفت گاز با ظرفیت ۱۲۰ میلیون لیتر، دو مخزن نفت سفید با ظرفیت ۶۰ میلیون لیتر و سه مخزن بنزین موتور با ظرفیت ۱۲۰ میلیون لیتر، میباشد. این مرکز دارای سه دستگاه الکتروپمپ با قدرت هر دستگاه kw 1950 و ظرفیت ۱۳۱۲ متر مکعب در ساعت روی خط "۲۰ و سه دستگاه الکتروپمپ با قدرت هر دستگاه kw 170 و ظرفیت ۷۹۵ متر مکعب در ساعت روی خطوط "۱۴ و "۱۶ بهرهبرداری میگردد.
پارکها و فضای سبز
سرانه فضای سبز شهر رفسنجان۱۷٫۲۴ متر مربع است. که بیشتر از میانگین کشوری است.
- پارک ریاست جمهوری
- پارک لاله
- بوستان جوان (پارک تقیآباد)
- پارک مادر
- بوستان معلم
حمل و نقل
حمل و نقل در داخل شهر رفسنجان با تاکسی و اتوبوسهای خط واحد انجام میگیرد. اتوبوسهای خط واحد با ایستگاههای متعدد در اکثر مناطق رفسنجان خصوصاً در مناطق پر رفتوآمد و ترافیکی به مسافران خدماترسانی میکند.
فرودگاه بینالمللی رفسنجان
این فرودگاه در سال ۱۳۶۹ افتتاح شد؛ ولی برای بازسازی مجدد به مدت ۳ سال تعطیل شد. به همین جهت به مدت چند سال پروازهای این فرودگاه کلاً کنسل شدند. با افزایش پهنای باند و افزودن امکانات جدید، این فرودگاه توسط رئیسجمهور وقت محمود احمدینژاد در سال ۱۳۹۱ به بهرهبرداری مجدد رسید. پس از بهرهبرداری مجدد فرودگاه رفسنجان و با توجه به حجم بالای صادرات معدنی، صنعتی و کشاورزی، ایجاد منطقه ویژه اقتصادی و اداره کل گمرک مستقل این شهر تصویب و در این میان نقش فرودگاه رفسنجان بسیار حائز اهمیت و اثرگذار خواهد بود.
مساحت باند فرودگاه رفسنجان ۱۴۴ هزار متر مربع است که با احتساب پارکینگ و تاکسی، مساحتی حدود ۱۶۴۵۰۰ متر مربع از عوامل پروازی این فرودگاه ساماندهی، روکش و توسعه داده شدهاست. استان کرمان دارای پنج فرودگاه است که یکی از این فرودگاهها فرودگاه بینالمللی رفسنجان است که طی سالهای اخیر به دلیل انجام عملیات عمرانی برای توسعه فرودگاه پروازهای داخلی در این فرودگاه با مشکلاتی همراه بود است و عملیات بهسازی فرودگاه نزدیک به سه سال طول کشید که شامل توسعه باند فرودگاه و عوامل پروازی بودهاست. سطوح پروازی فرودگاه رفسنجان توسعه یافتهاست و مساحت باند فرودگاه افزایش یافتهاست و به ۱۷۰ هزار متر مربع رسیدهاست.
در حال حاضر پروازهای مستقیم از رفسنجان به تهران و مشهد انجام میشود و همچنین پروازهای مستقیم از این فرودگاه به دبی، عتبات عالیات و عربستان بزودی انجام میشود که تا این تاریخ عملیاتی نشدهاست. متأسفانه بسیاری از ساکنین رفسنجان به علت مشکلات فرودگاه رفسنجان از جمله پروازهای محدود و زمان بندی نامناسب، از فرودگاه بینالمللی آیتالله هاشمی رفسنجانی کرمان برای رفت و آمد هوایی استفاده میکنند.
راهآهن رفسنجان
ایستگاه راهآهن رفسنجان در حدود ۴۰ کیلومتری شهر نزدیک کشکوئیه واقع شدهاست که ایستگاه احمدآباد نام دارد. این ایستگاه همه روزه با قطار بندر عباس - تهران به مقصدهای تهران و بندرعباس یا ایستگاههای بین راهی توقف دارد. در زمان دولت دهم قرار شدهاست این ایستگاه به نزدیکی شهر منتقل یابد تا خدماترسانی به مردم بهتر انجام شود. راهآهن رفسنجان از اهمیت زیادی به دلیل جا به جایی بار برای کارخانه مس و شرکتهای پسته برخوردار است. در آیندهای نه چندان دور خط مستقیم ریلی سریعالسیر رفسنجان-تهران راهاندازی شود.
پایانه مسافربری رفسنجان
این ترمینال در بلوار ورودی رفسنجان کرمان واقع است و با تعاونیهای متعدد همه روزه به تمامی نقاط کشور مسافرت میکنند.
پایانه بار رفسنجان
این پایانه مخصوص باربری است که در بلوار ورودی رفسنجان یزد واقع شدهاست. به تمام نقاط کشور باربری انجام میدهد.
دانشگاهها
رفسنجان شهری دانشگاهی است و این شهر دانشگاههای مهمی را در خود جای دادهاست. از جمله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که از بسیاری از مراکز استانها از کیفیت آموزشی بالاتری برخوردار است.
- دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان [۱]
- دانشگاه ولیعصر رفسنجان
- دانشگاه پیام نور رفسنجان
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان: دانشکده حقوق این دانشگاه از رتبه علمی بالایی در سطح کشور برخوردار بوده و در حال حاضر علاوه بر دوره کارشناسی، دورههای کارشناسی ارشد و دکتری نیز در آن تدریس میشود
- دانشگاه نرجس خاتون رفسنجان
- دانشگاه بینالمللی پردیس رفسنجان
- دانشگاه علمی کاربردی خانه کارگر رفسنجان
- دانشگاه فنی حرفهای رفسنجان
- مؤسسه آموزش عالی کار: مؤسسه آموزش عالی کار تنها مرکز آموزش عالی این شهر است که رشتههای مرتبط با مهندسی ساخت و تولید در آن تدریس میشوند.
- مؤسسه آموزش عالی مفاخر
- مؤسسه آموزش عالی میثاق
- مؤسسه آموزش عالی علامه جعفری
رسانهها
در رفسنجان چندین نشریه به صورت هفتگی منتشر میگردد. هفتهنامه رفسنجان. هفته نامه آینه رفسنجان به مدیر مسئولی حسن باقری رفسنجانی و سر دبیری رضا رنجبر توتوئی. دوهفته نامه سمن به مدیرمسئولی ابراهیم انوشه و سردبیری روح ا… ابوالهادی.
در حال حاضر شبکه استانی کرمان به صورت بیست و چهار ساعته برنامه دارد و در شهر رفسنجان قابل دریافت است. علاوه بر این سایر شبکههای ملی و نیز رادیوها، مانند رادیو کرمان و رادیو شهری رفسنجان (بهطور مستقل) نیز در این شهر فعال هستند. رادیو شهری رفسنجان بر رعوی موج FM فرکانس ۹۹٫۳ مگاهرتز پخش میشود.
در راستای دولت الکترونیک و رسیدن به اهداف برنامه ۱۴۰۴ جمعی از جوانان اقدام به راه اندازی فروشگاه اینترنتی به نام ((رفسنجان تخفیف))کرد که بزرگترین و معتبرترین فروشگاه در این زمینه میباشد.
سینماها
رفسنجان از جمله شهرهایی است که از پیشگامان سینما در قبل از انقلاب است. سینما آسیا و سینما امید از جزو اولین سینماهایی هستند در ایران تأسیس شدند. بعد جریان انقلاب اسلامی این سینماها را آتش زدند و بعد از انقلاب رفسنجان تا مدتها از سینما محروم بود. اما در حال حاضر سه سینما دارد و در مهر سال ۱۳۹۱ سینماهای رفسنجان میزبان جشنواره اکران فیلم مقاومت بودند. سی و یکمین جشنواره فیلم فجر برای اولین بار در در استان کرمان در رفسنجان در حال اکران است و رفسنجان تنها میزبان سی و یکمین جشنواره فیلم فجر در جنوب شرق کشور است.
سینما گلستان امین
این سینما یکی از سینمای دیجیتال کشور است که توسط وزیر ارشاد افتتاح شد. این سینما در خیابان شهید بهشتی و در عمارت گلستان امین واقع شدهاست. این سینما دارای ۲ سالن است که یک سالن آن نیلوفر نام دارد و ۱۴۵ نفر گنجایش دارد و سالن دیگر آن نگین نام دارد و ۱۵۵ نفر ظرفیت دارد. این سینما خصوصی است.
سینما آزادی
این سینما در سرچشمه رفسنجان واقع شدهاست. این سینما به غیر از اکران فیلم میزبان سومین جشنواره موسیقی استانی آوای کویر و همچنین میزبان اکران فیلم مقاومت بودهاست. همچنین چهارمین نشست سینمایی با نمایش فیلم و با حضور حضور سید رضا میر کریمی به عنوان کارگردان و شادمهر راستین فیلمنامهنویس این کار نشستی بعد از نمایش فیلم برگزار شد. شایان ذکر است که نشستهای قبلی با حضور عباس کیارستمی و رضاکیانیان/ کمال تبریزی و انسیه شاه حسینی برگزار شدهاست
سینما افصح هجری
این سینما جزو سینما در مجتمع افصح هجری واقع شدهاست. دارای ۱ سالن است.
گردشگری
جاذبههای تاریخی
گرچه این دیار بارها توسط جهانگشایانی مانند تیمور - شیبک ازبک و دیگر اقوام مرز گریز تحت سلطه درآمده و غارت شدهاست اما چون دیگر جاهای سرزمین عزیزمان ایران همچنان به حیات پر افتخار خود ادامه میدهد گذشته آباد و پر رونق این شهر سبب گردیده تا در گوشه و کنار آن آثار و ابنیه تاریخی به وفور وجود داشته باشد که از جمله آنها میتوان به قلعهها، کوشکها، کاروانسراها، تیمچهها، بازارها، برجها، عمارتها، آب انبارها، یخدانها، معبدها، امامزادهها، تپهها و محوطههای باستانی، آسیابها، حمامها، قیصریه رفسنجان، مراکز فرهنگی - مذهبی، کاروان سرای کبوتر خان رفسنجان، خانه حاجآقاعلی، بازار و آب انبار حاجآقاعلی، بادگیر معین، معبد آناهیتا در رفسنجان، غار طوطیان در منطقه نوق، قلعه جنت آباد نوق و همچنین روستای گردشگری شغزاوچاه دریادرنوق رفسنجان اشاره کرد.
جاذبههای طبیعی
این شهر قدمتی دیرینه دارد و باغهای پسته آن مشهور است. بیشترین باغهای پسته این شهر در منطقه نوق قرار دارد. علاوه بر موارد فوق شرایط اقلیمی، معادن عظیم مس سرچشمه، بزرگترین جنگل مصنوعی جهان (باغات ۱۲۰ هزار هکتاری پسته) و ییلاقاتی چون سرچشمه ،داوران، دره در، راویز، چاه دریا، شغزای نوق(شرق زا) و درگه راگه نیز از جاذبههای طبیعت این منطقهاست.
مکانهای زیارتی و مذهبی
- امام زاده رضا معروف به سید غریب در جنوب غربی رفسنجان و ابتدای جاده یزد قرار دارد. امامزاده بی بی گوهر در روستای داوران واقع در جاده زرند، امامزاده بی بی حیات و امامزاده سید ابراهیم معروف به شاه چهل تن در روستای خنامان واقع در جاده کرمان، امامزاده سید جلال الدین اشرف در روستای شمسآباد نوق و سید حسین دارابی در راویز قرار دارد. سرچشمه در ۵۰ کیلومتری و امامزاده ابراهیم درشهر بهرمان ۶۵ کیلومتری این شهرستان از شهرهای رفسنجان محسوب میگردد.
- امامزاده عبدالله: از فرزندان موسی کاظم در روستای دره در بالا محل زیارت میباشد.
- امامزاده شاهزاده علی اصغر
- امامزاده بی بی صفیه: که این دو امامزاده در قسمت دره در پایین محل زیارت هستند.
- امامزاده بی بی مریم
- امامزاده بی بی زینب: این دو امامزاده هم که در محلی به نام گریسکان میباشند که این محل در بین جاده رفسنجان - دره در میباشد.
- امامزاده عباس: کنار رودخانه گیودری، ۵۵ کیلومتری رفسنجان که البته در حوزه استحفاظی شهرستان بردسیر قرار دارد
- امامزاده حکیم علی خیام هشتم
موزهها
- موزه ریاست جمهوری رفسنجان
- موزه مردمشناسی رفسنجان:این موزه در محل بنای حمام قدیمی آقاسیدمهدی قریشی رفسنجان واقع شدهاست.
- موزه خوشنویسی
هتلها و مراکز اقامتی
- هتل سنتی حاج آقاعلی (بزرگترین هتل خشتی تاریخی جهان-درحال ساخت)(★★★★)
- هتل الماس(★★)
- هتل رفسنجان
- مهمانسرای جهانگردی
- هتل هیلان (بهترین هتل شهرستان و استان)
ورزش
- تیم فوتبال مس رفسنجان که در لیگ یک است.
- تیم فوتبال فجر کویر رفسنجان که در لیگ دو است.
- تیم فوتسال بانوان مس رفسنجان که در لیگ دسته دو است.
- تیم بسکتبال مس رفسنجان که در لیگ دسته دو است.
- تیم فوتسال مس رفسنجان که در لیگ دسته دو است.
- تیم فوتبال ساحلی بانوان مس رفسنجان که در لیگ برتر است و قهرمان لیگ برتر شدهاست.
مجموعه باسکول نیکو دارای نماینده فعال درشهرستان رفسنجان است و خریداران گرامی می توانند جهت دریافت اطلاعات با ما تماس بگیرند و یا از طریق فرم پایین صفحه درخواست خود را ارسال کنند.